Şirketlerin yetenek savaşlarında öne geçmek için neler yaptıklarını izlerken bir yandan da bazı şirketlerin elindeki yetenekleri kaçırabilmek için uğraşlar verdiğine şahit oluyoruz. Bu yazıda elindeki yetenekleri kaçırmak isteyen işverenlere altın değerinde tavsiyelerde bulanacağım. Bahsedeceğim yöntemler daha önce başkaları tarafından denenmiş ve %100 başarıya ulaşmıştır. Bu yöntemler ne kadar mobbing içerse de ülkemizde şahsa mobbing davası açılamadığı için rahatça uygulanmaktadır.
1. Amiri Belli Olmasın
Yetenekli çalışanınız, iş hayatında 7 kocalı hürmüz diye adlandırılan kişilerden biri olsun. Kendi amirinin dışında diğer departman amirleri de talimat verebilsin. Bu sayede yeteneğiniz kimseyi memnun edemediği hissine kapılarak başarısız olduğunu düşünecektir.
2. Değer Verdiğinizi Belli Etmeyin
Çıkardığı güzel işler karşısında asla teşekkür etmeyin; zaten işi bu, yapmak zorunda. Çalışkan ve özverili tutumu karşısında ona değer verdiğinizi çaktırmayın. Kendisini değerli hissederse hemen şımarabilir. Hatta yaptığı işin eksik taraflarını bulup onları ön plana çıkartın.
3. Diğerlerinden Çok İş, Az Maaş Verin
Diğerlerinin yapamayacağı zorlu işleri ona vermek zorundasınız. Kabul etmelisiniz ki ondan başkası bu kadar kısa sürede işi bitiremez. Ama zorlu işleri yapıyor olması diğerlerinin ondan fazla maaş almasına engel değildir. Çevrede mutlaka yalakalık yapan biri vardır. Zammı ona yapmalısınız ki herkes zammın çalışarak değil, yalakalık yaparak alınacağını bilsin.
4. Yüz Yüze İletişimden Kaçının
Yüz yüze iletişim yerine yazılı iletişim olan maili seçin. Bu şekilde verdiğiniz işlere itiraz gelme olasılığı daha düşüktür. Hem bu sayede peşpeşe birçok iş verebilirsiniz. Örneğin amirinizle yaptığınız bir toplantı sırasında çalışanınıza vereceğiniz işler çıktıkça kendisine mail yazıp gönderebilirsiniz. Tüm işleri not alıp toplantıdan sonra yüz yüze anlatmak çok gereksiz bir işlem olacaktır.
5. İşiniz Düşmedikçe Özel Hayatıyla İlgilenmeyin
Hep iş ile ilgili şeyler konuşun. Çalışanınızın bir ailesi, eşi, dostu, sevdikleri yoktur. Hele onlarla bir sorun yaşayıp moralinin bozuk olması mümkün değildir. Onun robottan farkı yemek yiyor olması.
6. Fikirlerini Önemsemeyin
Zaman zaman size işinin geliştirilmesiyle ilgili fikir ve projeler getirecektir. Eğer bu fikirlere değer verirseniz ileride daha fazla fikirler gelip vaktinizi alacaktır. Ama bu fikirlerin daha önce başkaları tarafından da söylendiğini, bunların şirketinizde uygulanamayacağını, şartların müsait olmadığı, henüz zamanı gelmediğini söylerseniz birkaç deneme daha yaptıktan sonra vazgeçecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder